Een holistische levensstijl

Je hoort het steeds meer en steeds vaker; leven volgens de holistische principes. Ik probeer zelf zoveel mogelijk op een holistische manier te leven en de filosofie rondom mijn bedrijf  hierop aan te passen. Maar wat is het nu precies? Hoor je holistisch, dan wordt dit vaak in verband gebracht met spiritualiteit wat overigens ook een heel veel omvattend begrip is. Maar laten we niet afdwalen! Een holistische visie is gericht op een denkbeeld dat lichaam, geest en ziel één geheel zijn en in balans zijn.

Holisme
Het woord holisme stamt af van het Griekse woord ‘holos’ wat letterlijk vertaalt ‘geheel’ betekent. In een holistische manier van leven leef je volgens een filosofie waarbij uitgegaan wordt dat alles op deze wereld met elkaar in verbinding staat. Denk hierbij aan alles wat leeft: dieren, de natuur zelf, de mens maar ook de verschillende energieën. 

Dit klinkt voor heel veel mensen zweverig, maar als je verder leest dan weet ik zeker dat je er meer voor openstaat en misschien zelfs wel een stapje verder gaat om enkele van de principes waarop het holisme gebaseerd is, in je eigen leven toe te passen. Per slot van rekening omvat de manier van leven een aantal principes die momenteel door heel veel mensen opgepakt worden omdat het een gezonde levensstijl bevordert.

Het grotere geheel
Ik haalde al aan dat het holisme vanuit een groter geheel gezien wordt. Iedereen op deze aarde is gelijk en we zijn allemaal een onderdeel van het geheel. Door er op deze manier naar te kijken zul je ook merken dat je leert om met respect en een liefdevolle manier met elkaar en onze wereld om te gaan. Alles staat met elkaar in verbinding en oefent invloed op elkaar uit. Een simpel voorbeeld is de geneeskunde. Veel vaker wordt er verder gekeken naar een klacht. Welke factoren hebben invloed op de betreffende klacht? Denk hierbij aan bijvoorbeeld voeding, beweging of stress.

Jezelf centraal stellen
Hiermee maak ik gelijk een mooie overgang naar “jezelf”. Jezelf centraal stellen. Door te leren om van jezelf te houden en goed voor jezelf te zorgen, dus door jezelf op #1 te zetten, voel je je sterker en goed. Hierdoor maak je ook alles om je heen sterker omdat jij er voor anderen en je omgeving kan zijn. Goed voor jezelf zorgen doe je natuurlijk door gezond te eten, goed te bewegen, voldoende rust te nemen en het toestaan jezelf eens extra te verwennen. Maar ook door jezelf te blijven ontwikkelen door te lezen, cursussen te volgen, excursies of lezingen bij te wonen. Ik noem het voedsel voor je hersenen waardoor je ook weer fit en vitaal blijft.

Je omgeving. Onze aarde waar we steeds frequenter op allerlei manieren mee geconfronteerd worden. We leven op een planeet die niet meer genoeg voeding kan leveren voor de mensheid. In een holistische levensstijl ben je bewust aan het consumeren. Je leeft een duurzame levensstijl waarbij je rekening houdt met recyclen en je probeert je voetprint zo licht mogelijk te houden door dit op een hele bewuste manier te doen. Maar het gaat ook om de impact op de mensen om je heen. Deel je kennis en kunde zoals je zou willen dat zij dat ook bij jou doen.

Onthaasten of vertragen
Nog een heel belangrijk aspect in het holisme is onthaasten. Tegenwoordig noemen we het ook vertragen. En dat is lastig in deze tijd waarin we praktisch door onze agenda geleefd worden. Probeer eens om van een afstand naar je eigen leven te kijken alsof je erbuiten staat en rustig op een stoel toekijkt alsof je er zelf niet middenin zit. Het betekent niet dat we het dan in een keer niet meer druk hebben, maar je merkt wel dat de effecten van ‘het hebben van haast’ minder invloed hebben. Door af en toe van een afstand naar jezelf te kijken, zorg je ervoor dat je beter kan relativeren waardoor het allemaal overzichtelijker wordt.

Positieve instelling
Een ander heel mooi aspect in een holistische levensstijl is een positieve instelling. Eerlijk is eerlijk ik kon ook een behoorlijke doemdenker zijn en was iemand die altijd wel ergens een beer op de weg zag staan. Maar door letterlijk naast iemand te leven die als bijnamen mr. Positive en Guus Geluk heeft, zie je, ervaar je en voel je de kracht van het positief denken.  Dit betekent natuurlijk niet dat je altijd ‘on top’ kan leven. Ik realiseer me heel goed dat het leven uit pieken en dalen bestaat: I’ve been there and done that. Een kracht is om te accepteren dat dit ook bij het leven hoort. Vecht er niet tegen, maar accepteer dat ook deze emoties bij het leven horen en niet alles gelijk op te lossen is. Deze gevoelens mogen er ook zijn maar probeer ze als iets ‘waardevols’ te zien in plaats van ‘niet gewenst’. Op deze manier verandert deze situatie in een levensles die je op een later tijdstip altijd weer in kan zetten om andere mensen mee te helpen. Mijn motto: zonder donker geen licht, zonder regen geen zonneschijn en zonder pijn geen vreugde.

Zoek uit waar jij blij van wordt, waardoor je geïnspireerd raakt, wat je motiveert en wat je vervult met voldoening. Daarmee heb je de eerste stappen in een holistische levensstijl al gezet.

XOXO Mariska van de SlowBeauty Group

Vond je dit artikel leuk? Deel het met onderstaande kanalen.

Laat een reactie achter

Scroll naar top