Kleine pauzes om te ademen

‘Er is geen enkele plek die een persoon kan vinden, dan de rustige en vredevolle retreat van haar eigen gedachten. Dus zorg dat je jezelf dit retreat op regelmatige basis gunt om jezelf te vernieuwen’. -Marcus Aurelius-

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen dat mediteren zoveel goeds met zich meebrengt. Voor mij een reden om er in dit blog eens extra aandacht aan te besteden. Ik sta telkens weer versteld wat zelfs een paar eenvoudige ademhalingsoefeningen kunnen doen door heel simpel in en uit te ademen.

Gestrest? Adem in. Adem uit
Bezorgd? Adem in. Adem uit
Te veel? Adem in. Adem uit
Verward? Adem in. Adem uit
Uitgeput? Adem in. Adem uit

Ademen is de normaalste zaak van de wereld. We doen het om te kunnen leven. Maar als je er echt eens stil bij gaat staan en er een moment van maakt waarin je alleen maar ademt, creëer je al ruimte voor datgene wat je op dat moment nodig hebt. Zoals bijvoorbeeld helderheid over een idee, het nemen van een pauze voordat je ergens op reageert of zorgen dat je geen ergernis meer hebt als je in de file staat.

Als je meditatie hocus pocus vindt, denk dan nog maar eens goed over het onderstaande na!

Ik heb op internet ooit eens een artikel gelezen waarin een manager zegt dat door het mediteren haar stressniveau, veroorzaakt door het eisenpakket wat haar baan met zich meebrengt, reduceert. Zij is door het mediteren bepaalde zaken op een andere manier gaan benaderen, waardoor zij de focus kon leggen op belangrijkere issues. Daarnaast is het wetenschappelijk bewezen dat mediteren veel voordelen oplevert voor je lichaam en je gedachten. Maar wat dacht je van het feit dat het ook bijdraagt aan vertraging van het verouderingsproces?

Om je tot meditatie aan te zetten heb ik drie punten op een rijtje gezet voor je:

1. Plan het;
Zet een alarm op je telefoon op een voor jou geschikt moment voor een pauze van 10 tot 20 minuten. Als je dit plant is het makkelijker om het in je dagelijkse routine toe te passen.

2. Gebruik een app
Tegenwoordig heb je een aantal prachtige apps die je tijdens een meditatie begeleiden. Vooral als je start met mediteren is dit een heel fijn hulpmiddel. Er zijn zelfs apps waarbij je een keuze kan maken qua tijd.

3. Ochtend Ritueel.
Als een echte ‘Early Riser’ vind ik het een feestje om in de ochtend mijn meditatie momentje te pakken. Zelf doe ik dit ongeveer 20 minuten. Zie het als ieder andere gezonde gewoonte in jouw lifestyle. Een bepaald ritueel in de morgen helpt je in wat je gedurende de dag nodig hebt om iedereen om je heen de aandacht te geven die ze van je vragen.

Tussendoor
Ik kan me voorstellen dat je op je werk niet snel denkt aan het doen van een kleine meditatie sessie. Toch adviseer ik je het eens te proberen. Dit kan op een hele simpele manier door je te concentreren op je ademhaling. Probeer je ademhaling, gedurende een aantal minuten, eens naar beneden te krijgen. Dus ademen vanuit je buik. Door hier mee bezig te zijn merk je dat je hoofd echt leeg raakt waardoor er weer ruimte is voor meer heldere momenten.

Probeer het gewoon eens uit om te kijken wat het voor je doet. Niet één dag maar voor bijvoorbeeld 14 dagen. Het kan ook zijn dat het woord ‘meditatie’ je tegen staat omdat het te zweverig voor je klinkt. Geeft het een andere naam zoals bijvoorbeeld ‘Mindfulness training’ of heel simpel ‘een adempauze’.

Ik ben heel benieuwd naar je ervaring. Heb je er ruimte door gekregen, werd je kalmer of meer helder of heb je er meer energie doorgekregen? Misschien heb je zelfs wel gemerkt dat je vaker met een glimlach de dag doorgekomen bent. Herken je één van deze dingen? Dan zou ik hier zeker mee doorgaan.

XOXO

Liefs Mariska van SlowBeauty Professional

Blog - kleine adempauzes

Vond je dit artikel leuk? Deel het met onderstaande kanalen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Laat een reactie achter

Scroll naar top